Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 5:49

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Εσπερινός στον Άρειο Πάγο ΒΙΝΤΕΟ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τελέσθηκε σήμερα το απόγευμα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο καθιερωμένος Εσπερινός στο βήμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο.

Στον τόπο που η κοιτίδα του αρχαίου κλασσικού πολιτισμού και της Δημοκρατίας, μπολιάστηκε με το μήνυμα της Ανάστασης, εκατοντάδες πιστοί αλλά και επισκέπτες του ιερού βράχου παρακολούθησαν τον Εσπερινό.

«Η ραχοκοκαλιά της εκκλησιαστικής εμπειρίας είναι η πίστη ότι, η αγάπη και η ελευθερία είναι η πνοή του ενός, υπερπολύτεκνου Θεού-Πατέρα, που σπάταλα διαχέεται στα παιδιά Του. Συνεπώς, κάθε απόπειρα ρατσισμού και εθνοφυλετικών διακρίσεων δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται από την Εκκλησία μας ως «νεωτερική λύμη» και «φυλετική παρασυναγωγή» αντίθετη προς την ορθόδοξη παράδοση, καθώς ακυρώνει την οικουμενικότητα της ευαγγελικής αλήθειας» τόνισε στον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε ο αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσάνος, διευθυντής του γραφείου νεότητος της Αρχιεπισκοπής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Συμπλήρωσε δε οτι «Απέναντι σε κάθε λογής μαστίγωση της ανθρώπινης αξίας και ομορφιάς, o «Παῦλος ὁ δέσμιος τοῦ Χριστοῦ Ἰησοῦ ὑπὲρ ὑμῶν τῶν ἐθνῶν» κάνει ζωή του τη συντριβή των ανθρώπων και προβάλλει το όραμα για την αναμέτρηση της αγάπης με την υποτέλεια, με τον πόνο της αδικίας, με το παράλογο κάθε τυρρανίας. Θυμίζει πως ο χριστιανισμός είναι μια μεγάλη επανάσταση, ο ξεσηκωμός της αγάπης και της αλληλεγγύης, είναι η επανάσταση όπου ο Ηγέτης αυτής δεν ζήτησε το αίμα των άλλων, αλλά προσέφερε το αίμα το δικό Του στο Σταυρό του Γολγοθά».

Τα παιδιά και οι νέοι μας απλώνουν το χέρι…

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσάνου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η νέα γενιά. «Τα παιδιά και οι νέοι μας καλούν σήμερα, συνήθως με τρόπο επώδυνο, κατ΄ αρχήν να ομολογήσουμε την ανεπάρκειά μας και να μη διστάσουμε να μετανοήσουμε -αλήθεια έως πότε η υποκρισία και ο εγωισμός θα μας στερούν το μονάκριβο προνόμιο της γενναίας αυτοκριτικής;

Τα παιδιά και οι νέοι μας, καθώς βιώνουν με τρόπο τραγικό τη βία στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, αναζητούν μια άλλη ποιότητα στην ανθρώπινη καθημερινότητά μας, και θέλουν να τους πείσουμε –με το παράδειγμά μας κυρίως- πως οι αξίες είναι ανώτερες από το tablet, πως τα ιδανικά είναι πιο πολύτιμα από την τελευταία εφαρμογή του smartphone. Πως είναι προτιμότερο «να είσαι» από το «να έχεις».

Τα παιδιά και οι νέοι μας απλώνουν το χέρι ζητώντας τη βεβαιότητα πως δεν μπορεί το παρόν τους να είναι το bullying και το μέλλον τους η ανεργία και ο ξεριζωμός. Το χρωστάμε στα εκατοντάδες θύματα της πνευματικής μας πτώχευσης, στα παιδιά της διπλανής πόρτας, της γειτονιάς μας, το χρωστάμε σε χιλιάδες απορημένα πρόσωπα, να τους ξαναδώσουμε το αληθινό που τους έχουμε στερήσει, το όραμα που τους έχουμε αποκρύψει, το παράδειγμά μας που δεν ήμασταν σε θέση να προβάλλουμε. Για να αγαπήσουν τη ζωή και το συνάνθρωπο, να μεγαλώσουν «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου» με τον αληθινό πλούτο αυτού του τόπου, τα βράχια και τις θάλασσες, τη γλώσσα και τα σύμβολα, τους θρύλους και τις παραδόσεις, τους Αγίους και τους ήρωες, τα μνημεία, τα αγάλματα, τις εκκλησιές και τα εικονίσματα. Με όλα όσα αυτή η ελάχιστη φλούδα της γης δίδαξε τον κόσμο ανά τους αιώνες» είπε χαρακτηριστικά.

Τον Εσπερινό παρακολούθησαν εκπρόσωποι της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ