Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 23:14

Όλο το παρασκήνιο πίσω από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μπορούν ή όχι οι χριστιανοί μαθητές να απαλλάσσονται από το μάθημα των θρησκευτικών; Αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ερώτημα αποτέλεσε αιτία πολλών και έντονων συζητήσεων μεταξύ των θεολογικών κύκλων αφού μια εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η τελευταία που υπέγραψε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε να θέσει τα πράγματα στην σωστή τους βάση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Orthodoxia.info» η ανάγκη για το ξεκαθάρισμα της εικόνας γύρω από το θέμα των Θρησκευτικών δημιουργήθηκε μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, η οποία ανάγκασε το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να επανεξετάσει τις σχετικές εγκυκλίους ώστε να ενσωματώσει όσα η δικαστική απόφαση προέβλεπε.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε επί Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Τότε, ζητήθηκε η γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το οποίο κατέθεσε σχετική πρόταση την οποία υπέγραφε ο Θεολόγος κ. Σ.Γιαγκάζογλου.

Και ενώ η εγκύκλιος όδευε προς έκδοση μέσω της συνήθους γραφειοκρατικής διαδικασίας, ο τότε Υφυπουργός κ. Θ. Παπαθεοδώρου παρενέβη προσθέτοντας τις εξής τέσσερις λέξεις: «ή για λόγους θρησκευτικής συνείδησης». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί δικαιολογημένη κατά πολλούς σύγχυση, αφού δημιουργήθηκαν εντυπώσεις ότι οι χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές μπορούσαν να ζητήσουν απαλλαγή επικαλούμενοι «λόγους θρησκευτικής συνείδησης». Όμως η δικαστική απόφαση ήταν απολύτως σαφής καθώς όριζε ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή.

Οι Θεολόγοι εξέλαβαν την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου ως ένα θετικό βήμα μεν αλλά που δεν έλυνε το πρόβλημα οριστικά. Από εκείνη τη στιγμή εκτυλίχθηκαν δύο παράλληλες προσπάθειες για να αλλάξει η εγκύκλιος.

Στην πρώτη πρωταγωνίστησε ο «Καιρός» και στη δεύτερη η «ΠΕΘ». Η επιλογή συνομιλητών και μεθόδων οδήγησαν στην απομόνωση της ΠΕΘ και σε συνεχόμενες αποτυχίες. Οι συναντήσεις ακολουθούσαν η μία την άλλη αλλά αποτέλεσμα δεν προέκυπτε.

Στην δεύτερη προσπάθεια πρωταγωνίστησε ο «Καιρός». Επιστημονικά και νομικά επιχειρήματα εξηγήθηκαν αναλυτικά σε όλους όσοι κατείχαν θέσεις κλειδιά στο Υπουργείο Παιδείας με πρώτο τον τότε Υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο αλλά και στα κόμματα. Θετικό ρόλο έπαιξε ο κ. Γ. Αμανατίδης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος τότε για θέματα θρησκευμάτων καθώς και η κα. Σ. Ξουλίδου από τους ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα επιδιώχθηκε η συνεννόηση με την Εκκλησία.

Με την ολοκλήρωση των επαφών και των ενημερώσεων το θέμα τέθηκε από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο στον τότε Υπουργό Παιδείας Α.Λοβέρδο και συμφωνήθηκε να ανατεθεί ο χειρισμός του θέματος στον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γ.Καλαντζή. Η επίσκεψη των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης στο Υπουργείο Παιδείας προσέφερε κρίσιμη βοήθεια καθώς ανέδειξαν και άλλες πτυχές του ζητήματος κατά την συνεργασία τους με τον τότε Υφυπουργό Παιδείας κ.Α.Δερμεντζόπουλο.
Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων ζήτησε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να καταθέσει σχέδιο εγκυκλίου με σαφή κατεύθυνση την αποδοχή της απόφασης του διοικητικού εφετείου Χανίων και την αυστηροποίηση του καθεστώτος απασχόλησης των μαθητών που απαλλάσσονταν από το μάθημα.

Το ΙΕΠ κατέθεσε το ζητηθέν σχέδιο το οποίο συνέταξε ο κ.Σ.Γιαγκάζογλου. Κατόπιν αλλαγών και διορθώσεων που έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, από τον νομικό σύμβουλο του κ.Α.Δερμεντζόπουλου και από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου, η εγκύκλιος προωθήθηκε στον Α.Λοβέρδο ο οποίος έλαβε την πολιτική απόφαση να την υπογράψει, τηρώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει στον Αρχιεπίσκοπο αλλά και στον θεολογικό σύνδεσμο «Καιρός» ότι θα επέλυε το θέμα σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού εφετείου Χανίων.

Πλέον το θέμα βρίσκεται στα χέρια της νέας ηγεσίας του υπουργείου που για την ώρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της γύρω από το θέμα των Θρησκευτικών αν και οι απόψεις τους αναπληρωτή Υπουργού κ. Τάσου Κουράκη είναι λίγο έως πολύ γνωστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Η εγκύκλιος Λοβέρδου για το μάθημα των θρησκευτικών

Η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου για το μάθημα των θρησκευτικών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ