Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 22:55

Κλείνει το Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου Παρισίων ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ένα κείμενο-φωτιά για την εκκλησιαστική και πνευματική ζωή της Αρχιεπισκοπής Ρωσσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών της Δυτικής Ευρώπης, απαντούν οι Καθηγητές του Αγίου Σεργίου στις σκληρές και ανορθόδοξες πράξεις, όπως τις χαρακτηρίζουν, του νέου Αρχιεπισκόπου Ιώβ. Στο κείμενο τους καταγγέλουν δράσεις του Αρχιεπισκόπου, οι οποίες είναι καθόλα ενάντια στο Ινστιτούτο και υπονομεύουν την αυτόνομη λειτουργία του, δηλώνοντας επιπλέον ότι δεν είναι οι μόνοι που υποφέρουν από τις επιθέσεις του Τελμησσού Ιώβ «στην ξέφρενη αναζήτηση εξουσίας και αναγνώρισης», και υπογραμμίζοντας πως έχει απολέσει την ορθή αντίληψη του Επισκοπικού λειτουργήματος.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι μπορεί να αναστέλλουν τα μαθήματα, αλλά τονίζουν πως ο Άγιος Σέργιος θα παραμείνει ένας ζωντανός χώρος, ανοιχτός σε όλους, προετοιμάζοντας το μέλλον του.

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΕΡΓΙΟ

Το Συμβούλιο των Καθηγητών του Ινστιτούτου αναστέλλει την τακτική διδασκαλία στις εγκαταστάσεις του Αγίου Σεργίου, για να μπορέσει να σώσει την Σχολή από πλήρη θεσμική κατάρρευση, ενώ παράλληλα δεν σταματάει τα μαθήματα που γίνονται με αλληλογραφία. «Ετούτη η απόφαση δεν αποτελεί για το Ινστιτούτο απόσυρση από την Εκκλησία, αλλά υπεράσπιση της Εκκλησίας», δηλώνουν. Δεν αμφισβητούν, όμως, πως με την ενέργεια αυτή παίρνουν και ένα ρίσκο, το οποίο αμέσως διορθώνουν, λέγοντας πως είναι καλύτερο αυτό το ρίσκο παρά η κατάντια που οδηγούν οι επιδιώξεις του Αρχιεπίσκοπου Ιώβ: «Συνιστά, βέβαια, ένα ρίσκο περιθωριοποίησης, ίσως ακόμη και εξαφάνισης, που όμως μας φαίνεται ως το μικρότερο κακό σε σχέση με την επιχείρηση νομοκανονικής ασφυξίας και ιδεολογικής εκτροπής, που καθοδηγείται τη στιγμή αυτή από τον Αρχιεπίσκοπο Ιώβ (Γκέτσα)».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Οι Καθηγητές του Ινστιτούτου μιλούν «έξω από τα δόντια», με μαρτυρίες και αναφορές, που, όπως τονίζουν, δεν συνάδουν με την Ορθοδοξία και την Εκκλησία του Χριστού, σύμφωνα με τα όσα λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Είναι ενδεικτικό στο σημείο αυτό ένα παράθεμά τους. «Επίσης, σε όλες αυτές και σε όλους αυτούς που δέχτηκαν επίθεση, τραυματίστηκαν ή προσεβλήθησαν από τις ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού Ιώβ, δηλώνουμε με ταπεινότητα, αλλά και με βεβαιότητα, σύμφωνα με τους Πατέρες και διδασκάλους μας ότι: «Αυτή δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού. Τέτοια δεν είναι η Ορθοδοξία»!…

ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

Το κείμενο που κυκλοφόρησε από τις 16 Ιουνίου είναι αποτέλεσμα και αντίδραση για την κατακτητική συμπεριφορά και την διεκδίκηση επισκοπικής εξουσίας, όπως αναφέρει η Διακήρυξή τους, που πηγάζει αντεκδικητικά από την μη ανανέωση της θητείας του στην θέση του Κοσμήτορα πριν από μερικά χρόνια. «Η συλλογική μας άρνηση να ανανεώσουμε την θητεία του ως Κοσμήτορα το 2007 είναι ένα γεγονός, το οποίο πιστεύουμε ότι αποτελεί την αιτία των τωρινών του ατυχών χειρισμών. Θέλει να αποκτήσει μία «ελέω Θεού» απόλυτη εξουσία με το πρόσχημα μιας λανθασμένης αντίληψης περί του Επισκοπικού λειτουργήματος».

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΗ

Στην Διακήρυξη υπάρχουν αριθμημένες οι ενέργειες που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ, για να αποδυναμώσει και να ελέγξει ο ίδιος τον λόφο του Αγίου Σεργίου και να περάσει από την τυπική παρουσία του σαν Πρύτανης σε θεσμική και απόλυτη εξουσιαστική παρουσία, η οποία θα εξουσιάζει τα πάντα. Οι Καθηγητές δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν και την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2013, κάτι που φανερώνει και το εύρος της πικρία τους. «Από την ημέρα της αμφιλεγόμενης εκλογής του ως επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής των Ρωσσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών της Δυτικής Ευρώπης, τον Νοέμβριο του 2013, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, δεν σταμάτησε να διασύρει, να αποσταθεροποιεί και να παρεμποδίζει ποικιλότροπα τη δραστηριότητα του Ινστιτούτου, αρνούμενος την αυτονομία του Ιδρύματος, που εγγυώνται επί τούτω το Γαλλικό και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

Έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αλλά και τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ απευθύνουν, τέλος, οι καθηγητές ζητώντας την πνευματική και κανονική υποστήριξη, για να συνεχίσουν την αποστολή τους.

Ο τότε Αρχιμανδρίτης Ιώβ και νυν Αρχιεπίσκοπος, κατά την περίοδο εκείνη που ήταν φοιτητής, καθηγητής και Κοσμήτορας του Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου, συνεχώς επαναλάμβανε την φράση για άλλο πρόσωπο και για τρίτους: «il nous fatigue royalement»!… Τώρα, γιατί ο ίδιος κάνει τα ίδια;…

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης των Καθηγητών του Αγίου Σεργίου, παραθέτοντας μια ρήση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, για τα αξιώματα μέσα στην Εκκλησία, που θα έπρεπε να μας προβληματίζει…

«Η Εκκλησία δεν είναι μια εταιρία σεσωσμένων, που απολαμβάνουν, αποκλειστικά αυτοί, τα δώρα του Θεού και διεκδικούν να εξασφαλίσουν ανέσεις, προνόμια και κοσμική εξουσία…».

Διαβάστε εδω ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ