Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 20:14

Με τις δέουσες τιμές η εορτή της “Κυράς της Χαλκηδόνας” στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ

Με βυζαντινή λαμπρότητα και σύμφωνα με την τάξη που επικρατεί εδώ και αιώνες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε την Τετάρτη την μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας.

Κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της αγίας προεξήρχε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από κληρικούς της μητρόπολής του και ομάδα προσκυνητών.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε στον πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός και την κυριώνυμο ημέρα της εορτής πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών προς τιμήν της αγίας, το λείψανό της, το οποίο φυλάσσεται μονίμως στο παρεκκλήσιο της Παμμακαρίστου στο νότιο κλίτος του πατριαρχικού ναού, είχε τεθεί στο μέσο του ναού προς προσκύνηση των πιστών.

Το λείψανο της αγίας Ευφημίας είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όπου κι αν στεγάστηκε ανά τους αιώνες το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκεί μεταφέρονταν πάντα και τα λείψανα της αγίας Ευφημίας.

Η αγία είχε καθοριστικό ρόλο στην υπερίσχυση των Ορθοδόξων έναντι των Μονοφυσιτών κατά την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε στον ναό που χτίστηκε στο σημείο όπου μαρτύρησε η αγία.

Ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, στην προσλαλιά του κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία, μίλησε για την “κυρά της Χαλκηδόνας”, την αγία Ευφημία, “το ρωμαλέο κι ανδρείο φρόνημα που επέδειξε” καθώς και για τις αποφάσεις της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου. Ακόμη, επεσήμανε ότι η τοπική Εκκλησία της Ξάνθης τιμά και αυτή ιδιαίτερα την αγία Ευφημία στον ομώνυμο ναό του Δασοχωρίου.

Ο κ. Παντελεήμων δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθυνε να λειτουργήσει στον πατριαρχικό ναό καθώς και να τονίσει τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ της μητρόπολης Ξάνθης και της μητέρας του Χριστού Εκκλησίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ